Είστε εδώ:Αρχική»Ο Ποινικός Κώδικας και η εγκληματικότητα
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 11:34

Ο Ποινικός Κώδικας και η εγκληματικότητα

      Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, εξ αφορμής της  ψήφισης και πλέον από 1ης Ιουλίου 2019 θέσης σε εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί σε πρωτοφανείς συνθήκες ασφυξίας η ασφάλεια των πολιτών, η θωράκιση της κοινωνικής ειρήνης και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 

     Υπό την ισχύ των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργήματα έχουν πλέον μετατραπεί σε πλημμελήματα, ήδη δε η κλοπή θα διώκεται ως πλημμέλημα, αν το αντικείμενο της είναι κάτω των 120.000€. Υπενθυμίζουμε ότι με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα, ότι πριν την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση που είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερα πρόσωπα που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες και εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια. Επομένως το αδίκημα της κλοπής, αντιμετωπίζεται ως κακούργημα μόνο αν η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Δηλαδή αν μια συμμορία κακοποιών μείνει στα 119.999€ τότε θα διωχθεί για πλημμέλημα!

     Για το λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή σε όλους του συναδέλφους, καθώς πλέον θα πρέπει να αναγράφεται στις σχετικές εκθέσεις αλλά και στα διαβιβαστικά η αξία των κλοπιμαίων, καθώς η αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει ότι η συνολική λεία του δράστη υπερβαίνει τις 120.000€ ακόμα και αν το δακτυλικό του αποτύπωμα έχει ταυτοποιηθεί μέσα σε εκατοντάδες διαφορετικά σπίτια.

     Τα αποτελέσματα της διαφοράς αυτής του Νόμου αναμένεται να γίνουν άμεσα αισθητά ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Αττικής όπου τέτοιου είδους αδικήματα βρίσκονται σε μια διαρκή έξαρση. Λόγω της πληθώρας των διαρρήξεων που έχουν ήδη τελεστεί στην περιοχή και της ατιμωρησίας των υπαιτίων, με μαθηματική βεβαιότητα προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός ολοένα και θα αυξάνεται, καθιστώντας έτσι δυσχερέστερο το έργο των αστυνομικών υπαλλήλων.

     Η Ένωση Αστυνομικών Δυτικής Αττικής για ακόμη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους και στους πολίτες καθότι με τις νέες διατάξεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν εκτός φυλακής πάνω από 300 κακοποιοί που δρούσαν στον Νομό Αττικής.

     Για το λόγο αυτό, και ενόψει των προαναφερθέντων νέων δεδομένων που δημιουργούν οι ψηφισθέντες κώδικες, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού της ασφάλειας των πολιτών και οι επαναλαμβανόμενα εκφρασμένοι φόβοι μας δημιουργίας «γκέτο» εγκληματικότητας και ανομίας, και να επιτευχθεί η πάταξη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, η θωράκιση της κοινωνικής ειρήνης και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθίσταται αναγκαίο αφ' ενός η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ανταποκριθεί επιτέλους στα διαρκή αιτήματα μας για επάνδρωση των Υπηρεσιών της Υ.Α.Δ.Α. και αφ' ετέρου να τεθεί υπό συζήτηση η εκ νέου τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ασφάλειας των πολιτών και της πρόληψης της εγκληματικότητας. Διότι, δυστυχώς, με τις ως άνω τροποποιηθείσες διατάξεις, και εάν ακόμα συλλαμβάνονται, θα αφήνονται ελεύθεροι, δηλαδή δεν θα οδηγούνται στην φυλακή και δεν θα χρειάζονται κανένα «νόμο Παρασκευόπουλου» για να αποφυλακιστούν. 

Διαβάστηκε 162 φορές